ATV Husets guide till underhåll av luftfilter

Lär dig mer om hur du tar hand om ditt skumluftfilter

För att försäkra sig om lång hållbarhet och bästa prestanda av luftfiltret är det viktigt att man tar hand om det. I denna guide går vi igenom steg-för-steg hur du snabbt och enkelt rengör och oljar in ditt luftfilter.
Använd diskhandskar eller andra skyddshandskar när du handskas med luftfiltertvätt och olja då medlen ofta är hälsovådliga.
Steg 1
1. Börja med att rengöra ditt luftfilter med anpassad luftfiltertvätt, se produktexempel längst ner på sidan. Låt filtret ligga i tvättlösningen i 3-5 minuter för att lösa upp den gamla filteroljan och smuts. Arbeta sedan igenom filtret med händerna i tvättlösningen för att få bort smuts och partiklar, det viktigaste är att insidan av filtret är helt fritt från smuts. Arbeta ut luftfiltertvättmedlet innan du går vidare till nästa steg.

Obs! Använd inte bensin, diesel eller lacknafta för att tvätta ditt luftfilter då detta kan bryta ner limmet som filtret är ihopsatt med. Användande av dessa medel förkortar också luftfiltrets livslängd avsevärt.

Steg 2
2. Skölj filtret i varmvatten med lite diskmedel i så att luftfiltertvättmedlet och eventuell kvarvarande smuts sköljs ur. Skölj filtret ordentligt i rent vatten.

Steg 3
3. Torka filtret genom att lägga det på en bit rent papper eller trasa, eller häng upp filtret på tork. Oljas filtret in innan det torkat ordentligt riskerar du att fukt fastnar i filtret.
Steg 4
4. Olja in luftfiltret med luftfilterolja, se produktexempel längst ner på sidan. Se till att hela filtret får olja på sig och spraya/häll både in och utvändigt samt arbeta in oljan ordentligt i filtret med händerna.

Obs! Tänk på att olja in filtret i god tid innan du skall ut och köra så att oljan hinner torka och lösningsmedlen i oljan dunsta, kör du direkt efter du oljat in filtret kan detta orsaka att maskinen går fett.
Steg 5
5. Pressa/tryck ut överbliven olja ur filtret tills en tunn men jämn oljefilm kvarstår, du kan med fördel trycka ut den överblivna oljan i en ren behållare för att återanvända till nästa gång.

Obs! Vrid inte ut filtret då detta kan skada limningarna i filtret, du kan vika filtret för att pressa ut oljan men undvik att vrida om filtret.
Steg 6
6. Montera luftfiltret på luftfilterkorgen (om det sitter en sådan på din maskin, luftfilterkorgen är även den smart att rengöra med bromsrengöring eller liknande innan luftfiltret monteras) montera sedan tillbaka filtret i luftfburken och se till att filtret sitter ordentligt och sluter tätt i kanterna mot luftburken.
Instruktionsfilm - Tvätta ditt luftfilter
Instruktionsfilm - Olja in ditt luftfilter