Fraktfritt över 1000:-*Frakt under 1000:- = 75:-Snabba Leveranser

ATV MED SLAGHACK – SMIDIG UTMANARE TILL TRAKTORN

Kontorsarbetaren och IT-arkitekten Tobias Eklind flydde staden och slog sig ned på en gård strax norr om Göteborg. Gården behövde viss renovering och det var då Tobias fick upp ögonen för timmerarbete. 

Mycket av det han till vardags gör på gården dokumenteras på vloggen ”Project of the day”, som i skrivande stund når 250 000 personer på Youtube och en halv miljon människor på Facebook varje månad. Många av hans videor är olika maskintester. Vi tog ett snack med Tobias för att se vad han tycker om vår slaghack som han kört i ungefär ett år.

Spana in Project of the day på Sociala Medier för mer spännande filmer och bilder!

Youtube

Instagram

Facebook

ATV MED SLAGHACK – SMIDIG UTMANARE TILL TRAKTORN

Slaghacken är ett gammalt beprövat jordbruksredskap som revolutionerade produktionen av ensilage när den kunde monteras på en traktor. Sedan några år tillbaka finns även kraftfulla och smidiga slaghackar anpassade för att dra med ATV.

En modern slaghack är enkelt uttryckt en brutalare variant av gräsklippare som drivs med en fyrtaktsmotor och dras efter ett fordon med kulkoppling. Den klippande delen består av hammarslag (slagknivar) som effektivt trimmar både finare och lite grövre växtlighet
till önskad höjd.

– Jag använder främst min slaghack till att klippa gräskanter. Vägen till min gård är fyra kilometer och det är sådär kul att ta den med gräsklippare och snöre. Jag har även lite grönytor, exempelvis en äng med ett hav av brännässlor som jag tar med ATV och slaghack. Trots ojämnt underlag blir det riktigt fint, berättar Tobias Eklind

SMIDIGT MED ATV

Sedan fyrhjulingen introducerades i skogs, gårds- och jordbruksarbetet har slaghacken fått en renässans då ekipaget smidigt kommer åt ytor som är svåra att nå för tyngre maskiner.

– Med fyrhjuling kommer man åt ytor som annars hade fått tas för hand. Jag har även en traktor men den är inte alls lika smidig att jobba med. ATV:n väger betydligt mindre och klipper utan problem ytor där jag hade sjunkit ned med traktorn. Dessutom är det lätt att komma åt runt träd och andra ställen där det kan vara trångt. Vid kantslagning av diken är det en stor fördel att rullen går hela slaghackens längd. Man kan köra med ett hjul i luften och glida på rullen. På så vis klipper man hela vägen fram till kanten och slipper snöra det sista.

PÅLITLIG MASKIN

De flesta mindre slaghackar drivs med fyrtakts bensinmotorer. I Tobias maskin, en ATVM-120 från ATVHuset, sitter en amerikansk Briggs and Stratton på 13,5 hästkrafter med hög pålitlighet. Exempelvis har motorn en oljenivåvakt som tydligt visar när det är dags att fylla på. Skulle nivån bli för låg stannar motorn för att undvika skador.

– Jag skulle säga att motorn är avgörande i valet av slaghack. I billigare maskiner kan det sitta vad som helst. 420-kubikaren som sitter i min slaghack är både pålitlig och robust. Har haft den i ungefär ett år och den startar alltid på första draget.

FLERA FÖRDELAR MED SLAGHACK

För den som håller hästar finns flera fördelar med att slaghacka betesmarkerna. Dels växer foderväxterna bättre och hästarna kan beta utan obehagliga överraskningar. Dels torkar den kortare växtligheten hästskiten som sedan kan slås sönder av hacken och på så sätt undvika bakteriehärder ute på betesmarkern