ATV Husets guide till byta spindelled

Lär dig hur du byter spindelleder i din ATV

Är det dags för byte av spindelleden? I denna guide går vi igenom steg-för-steg hur du spindelled på en ATV med drivaxel, bytet är dock väldigt likt för fyrhjulingar utan drivaxel fram.
Header ATV Spindelledsguide
Denna guide för byte av spindelled är väldigt generell och behöver inte överensstämma exakt med hur bytet går till på din ATV. Själva funktionen av spindelleden är däremot likvärdig på nästan alla fyrhjulingar men du bör konsultera din verkstadsmanual eller lokala verkstad om du känner dig osäker över bytet.
Verktyg och material som kan behövas
- Ny spindelled
- Hammare
- Don
- Multispray typ 5-56 eller WD-40
- Verkstadspress eller skruvstäd
Steg 1
1. Packa upp innehållet i spindelledssatsen, de flesta spindelleder kommer komplett med ny låsring, kronmutter och saxpinne men skillnader kan förekomma.
Steg 2
2. Spruta på lite multispray på spindelleden så lossnar den enklare.
Steg 3
3. Lossa spindelleden från hjulhubben. På bilden används ett specialverktyg men oftast går det att knacka loss spindelleden försiktigt med en hammare.
Steg 4
4. Vid behov monterar du loss a-armen från fyrhjulingen. I vissa fall går det att byta spindelleden på plats.
Steg 5 - 1
Steg 5 - 2
5. Lossa låsringen med en låsringstång eller en platt skruvmejsel.
Steg 6
6. Använd en press, ett skruvstäd eller knacka försiktigt med en hammare för att lossa spindelleden från a-armen. Tänk på att lämna plats åt spindelleden att trilla ur a-armen.
Steg 7
7. Rengör a-armen från smuts och rost, inspektera så det inte är några jack i ytan. Slipa ner dessa med ett fint slippapper vid behov.
Steg 8
8. Använd en press eller ett skruvstäd för att pressa i spindelleden i a-armen. Var noga så att den kommer rakt ner i a-armen och akta så du inte skadar damasken.
Steg 9 - 1
Steg 9 - 2
9. Montera den nya låsringen.
Steg 10
10. Montera tillbaka a-armarna i hjulhubben, var noga med att dra åt alla bultar och muttrar samt montera eventuella saxpinnar.