ATV Husets guide till vinschmontering

Lär dig mer om montering och installation av vinsch på din ATV och UTV

En vinsch är ett av de absolut bästa och viktigaste tillbehören du kan montera på din ATV eller UTV. Vinschen är en ovärderlig resurs när man kör fast i skogen, men används också som t.ex. ploglyft eller för att dra upp timmer på timmervagn. I denna guide går vi igenom de olika monteringslösningarna för vinschar till din ATV/UTV, och vilken montering som passar dig.
Header ATV Vinschmontering

I denna guide lär du dig mer om:

- Vinschfästen
- Frontmonterade vinschar
- Lastrackmonterade vinschar
- Bakmonterade vinschar
- Vinschfäste för dragkroksanslutning
- Montering för ploglyft
- Montering för att dra timmer
- Vinschfäste med snabbkoppling
Vinschfäste
Har du sedan tidigare en vinsch monterad och bara skall ersätta denna behöver du självklart inget nytt fäste, kolla bara så att ditt vinschfästes infästningshål stämmer med den nya vinschens. Standardmåttet på de flesta ATV vinshar är 76x124mm, detta mått är standard i branchen.
Obs! Vissa Warn vinschar har andra infästningsmått än standard och kan kräva att nya hål borras på monteringsplattan. Warn Works Utility vinscharna har andra infästningsmått. De flesta Warn vinschar med en dragkraft över 4500lb (2041kg) har infästningsmått 76.2x167.4. Kontakta oss om du är osäker på vilken vinsch som passar dig.
Infästningsmått
Frontmonterat vinschfäste
Här sitter oftast vinschen monterad standard från tillverkaren. Detta vinschfäste är modellspecifikt och anpassat för just din ATV, det fäst i ramen eller stötfångare fram på din ATV oftast strax framför kylaren. Vinschfästet sitter permanent monterat och vinschen är lättåtkomlig utan att vara i vägen.
Frontmonterad vinsch
Monteringsvideo frontmonterad
Nedan video visar montering av vinschfäste fram på Arctic Cat, montering på andra märken är snarlik.
Bakmonterat vinschfäste - Högt
För dig som skall dra timmer eller annat bakom fyrhjulingen, behöver en extra vinsch baktill för att dra dig loss eller om du skall använda vinschen baktill för att dra upp timmer på en timmervagn genom att dra vinschvajern genom timmervagnens torn ut till kranen.
Detta vinschfäste monteras på lastracken bak på din ATV och finns antingen som modellspecifikt med förborrade hål för att passa din fyrhjulings lastrack bak eller som universal med många förborrade hål för att passa de flesta fyrhjulingars lastrack. Fästet monteras med 4 st U-klamrar i lastracket.

Detta fäste finns också som "snabbfäste", d.v.s. att den övre delen som håller vinschen är monterad med vingmuttrar vilket gör att du enkelt kan skruva loss vinschen och lytta den mellan främre och bakre lastracket (förutsatt att du har en motsvarande underdel på lastracket fram), eller helt demontera vinschen om du behöver ha plats för en låda eller annan utrustning bak på lastracket.
Bakmonterad - Hög
Bakmonterat vinschfäste - Lågt
Detta vinschfäste delar användningsområden med vinschfästet ovan, däremot är detta vinschfäste mycket modellspecifikt och vinschen sitter monterad permanent i sitt fäste. Fördelen är att vinschen inte stjäl någon plats från lastracket bak men nackdelen är att detta fäste inte finns till alla fyrhjulingar, denna typ av vinschfäste tillverkas i princip bara till de större märkena och modellerna på marknaden.
Bakmonterad - Låg
Vinschfäste för montering i fyrhjulingens dragkroksanslutning
Endast för fyrhjulingar med 2-tums dragkroksanslutning, en fyrkantig profil bak eller framtill på din ATV likt på bilden.
Återigen ungefär samma användningsområden som de två vinschfästena ovan, däremot hamnar vinschen ganska nära marken vilket gör detta fäste mindre lämpat för att dra timmerstockar eller annat bakom fyrhjulingen då det inte lyfts lika högt från marken och då lättare krokar tag i hinder längs vägen.
Dragkroksmonterad
Dragkroksmonterad - 2
Frontmonterat vinschfäste - Högt
För dig som behöver en extra eller en högt monterad vinsch fram. Inte alltid lämplig för lyft av plogblad då fyrhjulingens front ibland kommer i vägen för plogens lyftpunkt (där vinschkroken fästs för lyft av plogen).
Detta vinschfäste monteras på lastracket fram på din ATV och finns antingen som modellspecifikt med förborrade hål för att passa din fyrhjulings lastrack bak eller som universal med många förborrade hål för att passa de flesta fyrhjulingars lastrack. Fästet monteras med 4 st U-klamrar i lastracket.

Detta fäste finns också som "snabbfäste", d.v.s. att den övre delen som håller vinschen är monterad med vingmuttrar vilket gör att du enkelt kan skruva loss vinschen och lytta den mellan främre och bakre lastracken (förutsatt att du har en motsvarande underdel på lastracket bak) eller helt demontera vinschen om du behöver ha plats för en låda eller annan utrustning på lastracken.
Frontmonterad - Hög
Har du frågor om vilket vinschfäste som passar dina behov bäst eller letar du efter ett specifikt fäste som du inte hittar i vår webbshop är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig på vägen!
Inkoppling av vinschens elektronik
Denna monteringsinstruktion går att använda för alla relästyrda 12 / 24 volts ATV och UTV Vinschar. Samtliga vinschar med komplett kablage och reläsats i ATV Husets sortiment har färgkodade kablar enligt ovan, färgskillnader kan dock förekomma men inkopplingslogiken är den samma på samtliga vinschar.

1. Koppla den Blåa & Gula kabeln på vinschreläts (Position nr 2) Blåa & Gula färgmarkering (kan även vara märkt med ”M-” & ”M+”) ((Råkar du koppla dessa två kablar fel händer inget allvarligare än att vinschen kommer att vinscha åt ”fel håll” när du trycker på vinschknappen, inträffar detta byter du bara plats på kablarna)).

2. Koppla vinschreläts Plus & Minus kabel till Batteriets (Position nr 4) Plus & Minus (Eller Plus & Jord)

3. Koppla in Vinschknappens / Styrswitchens (Position nr 3) färgmärkta kabelskor i vinschreläts motsvarande kablar, i det fall vinschknappen har en lös röd kabel utan kabelsko skall denna anslutas till en 12 voltskälla, före eller efter tändningslåset (Position nr 5).

OBS! Använd alltid medföljande gummiskydd över kabelskorna och var noga med att inte korsa batteriets plus och minuspoler.
Inkoppling
Då var det klart! Mycket svårare än så är det inte att montera och installera en ny ATV-vinsch. Nu kan du komma ut och köra med din ATV igen utan att vara orolig över att inte kunna dra dig loss om du fastnar eller få problem att dra undan den där stocken som har legat i vägen hela sommaren.

Som du snabbt kommer märka finns det en hel mängd användningsområden för vinschar och därefter finns det massor av smarta tillbehör och delar du kan köpa till din vinsch för att köra den ännu bättre, kolla in vårt sortiment av vinschtillbehör så får du en uppfattning av allt du kan använda din vinsch till!