ATV Husets guide till sandspridare

Lär dig mer om spridare till din ATV och UTV

Med en spridare kan du sprida ut alla typer av torrmaterial efter din fyrhjuling. Stora ytor blir enkla att sanda och salta med en sandspridare, och väljer du en lastrackmonterad spridare fungerar denna även utmärkt till gödningsmedel och frön till t.ex. gräsmattan.

I denna guide lär du dig mer om:

- Lastrackmonterade spridare
- Spridarvagnar
- Vilken spridare för vilken yta
- Sandning och saltning med spridare
- Gräsfrö i spridare
- Kan jag ha lastrackmonterad spridare på UTV?
Lastracksmonterad spridare
Lastracksmonterade spridare har mindre volym men är smidiga att ha bak på fyrhjulingen då du aldrig behöver tänka på att du har släp bakom maskinen vilket underlättar vid manövrering på trånga ytor. Lastracksmonterad spridare lämpar sig bra när du har begränsat utrymme eller behöver backa för att vända fordonet.

Dessa spridare kräver ett självavrinnande saltmaterial som inte klumpar sig för att fungera, de kräver också att spridaren och saltet som används förvaras torrt så att inte saltet klumpar ihop sig och inte kan rinna ner genom spridarhålet. Det är att rekommendera att spridaren rengörs från material mellan användningarna för att inte riskera att det klumpar ihop sig.

Våra spridare är anpassade för att sprida de flesta torrmaterial i kornform och fungerar till både halkbekämpning vintertid med salt eller annat halkbekämpningsmedel samt sommartid med fröer eller gödsel.

Spridarna har en roterande tallrik i som drivs av en elmotor, du kopplar spridaren till 12v på ditt fordon med det medföljande kablaget och kan därefter manövrera spridaren från förarplatsen. Vissa spridare har ställbar hastighet på motorn så du kan sköta hur brett spridaren skall kasta materialet.
Spridarna har även mekaniskt ställbar öppning i botten för att reglera hur mycket material som flödar till spridartallriken och du kan även mekaniskt stänga spridaren så material inte rasar ut på vägen under transport.
Lastrackmonterad spridare
Till lastrackmonterade spridare medföljer en universalmontering för lastrack bak, till Moose spridare finns även en dragkroksanslutning som möjliggör montering i 2 tums dragkroksanslutning för t.ex. UTV eller ATV med 2 tums dragkroksprofil.

Detta gör också så att spridaren blir lägre monterad vilket gör att den sprider halkmaterialet närmare marken utan att stänka ner omgivningen.

Spridarvagn
Grus och saltsspridarvagnar har betydlig större kapacitet än lastrackmonterade spridare och dras bakom din ATV, UTv eller fordon med 50mm dragkula, dessa lämpar sig bäst för större ytor med gott svängrum. Spridarvagnar fungerar utmärkt för sandning/saltning av stora ytor som vägar, gårdsplaner eller parkeringsplatser. Tänk på att välja en modell med grova däck vid risk för halt underlag eller slask, däcken driver valsen och ett däck med grovt mönster kommer greppa bättre i alla underlag. Dessa spridare är mindre känsliga för vilket material som används, men man bör nyttja ett självavrinnande salt eller sandmaterial för bästa funktion.
Våra spridarvagnar för grus och salt till fyrhjuling har omrörare som drivs mekaniskt av hjulen på spridaren, sandspridaren från Iron Baltic har manuell frikoppling av hjulen som kopplar ifrån kanstervalsen så du kan transportera dig utan att materialet sprids ut över vägen.
Du kan även ställa knastervalsens öppning för att anpassa den efter det material du hällt i.
Spridarvagn
Skall du sprida annat än halkbekämpningsmedel?
De flesta lastracksmonterade spridare är även lämpliga för gödningsmedel eller frön för t.ex. gräsmattan. Bra att tänka på!

All form av material som skall spridas bör vara så torrt som möjligt, förvara inte salt eller andra material som drar till sig fukt så du riskerar att materialet geggar ihop.