ATV Husets guide för handtagsvärme

Lär dig mer om handtagsvärme och tumgasvärme

Hand- och tumgasvärme är ett av de absolut populäraste tillbehören till fyrhjulingar vintertid. Alla som har kört sin ATV på vintern vet hur snabbt du blir kall om händerna och tummen och hur mycket otrevligare upplevelsen blir när du fryser. I denna guide går vi igenom de fördelarna med handtagsvärme och tumgasvärme. VI går också igenom montering och användning.
Header ATV Handtagsvärme

I Denna guide lär du dig mer om:

- Fördelarna med handtagsvärme
- När behövs tumgasvärme?
- Montering av handtagsvärme
- Flerzons och flerstegsvärme
Det finns många orsaker till varför det kan vara en bra idé att investera i hand- och tumgasvärme, till exempel:

Vid snöplogning: Använder du din ATV för att ploga kommersiellt eller hemma på gården är du speciellt utsatt då du sitter still större delen av tiden med händerna och speciellt tummen i en statisk position, det dröjer inte länge tills du börjar frysa och snart känner du inte fingrarna alls vilket resulterar i både obekväm och farlig körning. Med hand- och tumgasvärme ser du snabbt till att hålla kylan i händerna borta, både Symtec och Broncos handtagsvärmare ger ordentligt med värme även vid ordentlig kyla.

Vid nöjeskörning: Är du ute och kör din ATV i skog och mark på vintern märker du snabbt hur kall om händerna du blir av fartvinden, även om du rör dig en del i sadeln för att parera terrängen så är tummens position även vid denna typ av körning tämligen statisk vilket snabbt gör färden obekväm. Med handtags och tumgasvärme monterat på din fyrhjuling håller du händerna varma och behöver samtidigt inte ha på de allra tjockaste handskarna vilket underlättar när du vill komma åt reglagen på styret på din ATV.
Vanliga frågor
Kan min ATV ha handtagsvärme? - Ja, våra handtagsvärmare passar i princip alla fyrhjulingar som finns, de passar alla maskiner med 22mm styre (standard på alla fyrhjulingar) som har batteri.

Skall jag välja med eller utan tumgasvärme? - Skall du köra mycket lågintensiv körning, plogning och arbete mm där du inte jobbar tillräckligt med kroppen för att få upp värme i hela kroppen rekommenderar vi handtagsvärme med tumgasvärme, kör du aktivt för nöjes skull i skog och mark och får upp lite flås när du kör kan rena handtagsvärme vara att föredra som hjälp på traven innan blodcirkulationen kommit igång ordentligt.

Blir det tillräckligt varmt? Ja! Både Broncos och Symtecs handtagsvärme har ordentligt med kräm och ser till att hålla dig varm om händerna även vid många minusgrader, kör du t.ex. Symtec 2- eller 4-zons värme på max effekt så bränner du dig nästan om händerna om du inte har handskar på dig.
Bra att tänka på!
Handtagens Diameter - Något man oftast inte tänker på är hur stor diameter handtagen har och hur det påverkar, generellt har billigare handtagsvärmare en mycket grövre diameter vilket kan göra det jobbigare att hålla i styret längre perioder, det beror såklart på hur stora händer man har men för "normalstora" händer (Ca strlk 10 på handskar) blir ofta diametern på de billigare varianterna av handtagsvärme för grov för att vara bekvämt en längre stund, våra handtagsvärmare till ATV från Bronco har både en behaglig diameter men Symtec särskiljer sig som den bättre av de två, deras handtag är otroligt välbyggda, bekväma och lätta att greppa.

Märke på Handtagsvärme - Det finns en uppsjö olika märken av handtagsvärme till fyrhjulingar, i vårt sortiment hittar du framförallt produkter från Bronco och Symtec.

Bronco är det billigare märket i vårt sortiment men håller god kvalitet och är mycket prisvärda, deras Digitala Handtagsvärme med 4-stegs kontrollbox har vi sålt i stort antal i många år. Broncos handtagsvärme passar dig som söker en prisvärd produkt med god komfort.

Symtec är en Amerikansk tillverkare av handtagsvärme som håller absolut högsta kvalitet, från livslängd på komponenter till komfort och värme i handtag och tumme är de i en klass för sig. Symtec har förutom kompletta paket med hand & tumgasvärme även lösa handtag elller tumvärme element, lösa element du kan montera under valfria gummihandtag samt vämeprodukter för sätet, värmevästar och till och med uppvärmda sulor som du kan koppla till 4-zons kontrollboxen. Symtecs Handtagsvärme passar dig som ställer höga krav på kvalitet och funktion och vill ha de bästa handtagsvärmarna på marknaden.

Även om Bronco är vårat billigaste varumärke när det kommer till handtagsvärme finns det ytterliggare en prisklass under dessa, de varianterna har vi valt att inte sälja då de enligt oss håller för låg kvalitet och framförallt oftast är otroligt obehagliga att greppa för en person med normalstora händer. Även Bronco har dessa billigare varianter i sitt sortiment, dessa har vi valt att inte sälja, de Bronco handtagsvärmare som vi säljer är de vi anser håller god kvalitet och har bekväma handtag.

Montering - Monteringen skiljer lite på de olika märkena av handtagsvärme, vissa trycks/limmas fast och vissa har så kallat "lock-on" system, dvs de kläms fast på styret med en inbyggd skruv. Lock on kommer från ATV/Quad/Motocross Racingvärlden och har funnits i många år, ett grymt smidigt system för montering som fungerar hur bra som helst.

Viktigt att tänka på vid montering av handtagsvärme som limmas/trycks fast, läs instruktionen noggrant, oftast skall ett handtagslim eller ibland en multispray av typ WD-40 / 5-56 användas och när man trycker på handtagen måste detta ske beslutsamt i ett moment, börjar man trycka på dem lite försiktigt finns det risk att handtagen fastnar hallvägs och det går då oftast inte att få loss i ett stycke igen. Det kan hjälpa att kyla ner handtagen något för att se om de lossar.

Koppla aldrig in handtagsvärmen löst - Värmeelementen i handtagen är såpass kraftiga att om du kopplar in handtagen utan att de är monterade på styret så riskerar du att plast "tuben" inne i handtaget smälter eller utvidgas så du aldrig får på handtagen.

Handtagsvärme info
Montering
De flesta handtagsvärmare monteras på snarlika sätt.

Du börjar med att demontera dina befintliga handtagsvärme, skär isär dem eller tryck av dem med ett tryckluftsmunstycke från en kompressor. Gör rent ytan på styret där de gamla handtagen satt.

Montera sedan de nya handtagen med värme, kolla så att du monterar rätt handtag på rätt sida beroende på vart du vill placera kontrollboxen eller strömbrytaren. Handtagen monteras fast antingen med handtagslim eller skruvas fast med insexskruvarna som sitter i handtagen (endast Lock-On varianterna).

Efter att du monterat handtagen ansluter du dessa med kontaktstyckena till kontrollboxen eller strömbrytaren, placera därefter denna på styret eller i anslutning till förarplatsen.

Anslut sedan kontrollboxen/strömbrytaren till batteriet eller annan 12-volts källa på din ATV samt Jord, svårare än så är det inte!
Kopplingsschema
Symtec 2/4-zons montering
Användning
I alla våra handtagsvärmesatser ingår någon form av kontrollbox eller strömbrytare för att du skall kunna aktivera och avaktivera handtagsvärmen på din ATV. I de lite mer avancerade kitten ingår en digital kontrollbox i vilken du kan bestämma värmen i handtagen och tumvärmeelementet i olika steg, i de enklare varianterna kan man ofta välja mellan Hög eller Låg effekt.

På Broncos flerstegs handtags- och tumgasvärme kan du bestämma värmen i fyra olika steg för händer och tumme.

I Symtecs 2 & 4 Zons handtagsvärme kan du bestämma värmen i tummen och händerna individuellt i 5 steg.
Värmeinställning
Bästsäljande Handtagsvärme