ATV Husets Hasplåtguide

Lär dig mer om hasplåtar

En hasplåt till din ATV är både ett smart och snyggt tillbehör och kan göra att du sparar mycket pengar om olyckan skulle vara framme och en sten sticker fram lite dumt på skogsstigen. I denna guide jämför vi hasplåtar i plast och pluminium, och går igenom fördelarna med båda typerna. Längre ner på sidan kan du se steg-för-steg hur du monterar en hasplåt.
Header ATV Haplåt

I denna guide lär du dig mer om:

- HDPE Plast
- Hasplåt i aluminium
- Montering av hasplåt
- Hur du monterar plogfäste med hasplåt
De flesta hasplåtar som finns på marknaden idag är tillverkade i Aluminium eller HDPE Plast.

Det finns en mängd olika tillverkare av hasplåtar till ATV på marknaden idag, skillnaden på de olika plåtarna kan vara olika materialval, passform och utförande. Vi saluför alla kända märken på hasplåtar till nästan alla modeller av ATV.

De flesta hasplåtar som säljs idag är heltäckande och skyddar förutom hela underredet även A-Armarna och fotbaljorna på din ATV. Det finns i vissa fall även lösa A-armsskydd eller skydd för underredet men vår rekommendation är att satsa på ett fullt skydd.
Hasplåtar i HDPE Plast
Hasplåt i HDPE Plast
Hasplåtar i HDPE Plast är relativt nytt på ATV marknaden, hasplåten är tillverkad i extremt slagtålig och fet plast som klarar extrem kyla. Hasplåten är ofta runt 10mm tjock.

Fördelar med en Hasplåt i HDPE plast:

- Komplett skydd under din ATV
- Hasplåten som aldrig rostar eller ärgar
- Hasplåten "glider" över hinder lättare än aluminium hasplåt.
- Hasplåten går att rikta upp med en värmepistol.
Hasplåtar i Aluminium
Hasplåt i aluminium
Hasplåtar i aluminium är originalet när det kommer till hasplåtar till ATV, oftast tillverkade i 3-4mm olackad aluminium.

Fördelar med en Hasplåt i Aluminium:

- Komplett skydd under din ATV
- Maximal markfrigång
- Låg vikt
Montering
Alla hasplåtar kommer komplett med monteringsdetaljer och instruktioner och är modellanpassade för respektive maskin.

För montering krävs standardverktyg och ett visst erfarenhet av att skruva, det är inget avancerat att montera våra hasplåtar och med lite tålamod löser man det på några timmar i garaget.
Hasplåt sprängskiss
Hasplåtar och Plogfäste
De flesta av våra hasplåtar är förberedda för montering av centermonterade plogfästen från WARN eller BRONCO/CYCLE COUNTRY/IB. Är hasplåten du köpt inte förberedd för montering av ett centermonterat plogfäste skär man tämligen enkelt ut en del av hasplåten där infästningarna av plogfästet sitter, detta är såklart enklast om man har en hasplåt i HDPE plast men kan med en bågfil eller borr även göras på hasplåtar i aluminium. Vanligtvis behöver man inte skära ut speciellt mycket av hasplåten då plogfästets infästningspunkter oftast är ganska små.

Alternativet till att skära i hasplåten är att demontera mittendelen av hasplåten under den period som den centermonterade Plogen används.

För frontmonterade plogar kan man behöva modifiera front-delen av hasplåten för att plogfästet skall passa då de ibland upptar samma plats i fronten på din ATV. Vanligtvis är det små modifieringar av frontplåten som krävs.
Hasplåt plogfäste
Montera din hasplåt
Med alla våra hasplåtar medföljer alla monteringsdetaljer som krävs samt detaljerade instruktioner för hur du monterar din nya hasplåt. Nedan kan du kolla över hur montering av en hasplåt går till, guiden nedan beskriver montering av en hasplåt på en Yamaha Grizzly ATV men är snarlik på de flesta ATV modeller.

Värt att nämna är att hasplåtarna i vårt sortiment har extremt god passform vilket gör monteringen lekande lätt!
Montering
1. Hasplåtarna kommer oftast i 7 delar, en stor del som monteras rakt under fyrhjulingen (1), en främre del som går upp i fronten (2), en bakre den (3) samt 4st A-Armsskydd (4,5,6,7) Övriga positioner nedan(8,9,10,11,12) avser fästen som hasplåten monteras fast i ATV:n med.
Hasplåt sprängskiss
2. De flesta fyrhjulingar kommer med originalmonterade, tunna, plastskydd undertill, demontera alla dessa. Enklaste sättet att montera hasplåten om man inte har tillgång till en bil-lyft är att lyfta upp ATV:n på "baken", lägg en kartongbit under dock så du inte skadar plasten bak och kolla så att du skruvat åt tanklocket ordentligt så det inte rinner ut bensin. Säkra också maskinen ordentligt så den inte riskerar att falla över dig!
ATV på baken
3. Hasplåten kommer ofta med fästen som först monteras i ramen för att sedan användas för att montera hasplåten i. Montera dessa.
Hasplåt monteringsfäste
4. Montera mittplåten.
Hasplåt mittplåt
5. Här monteras även fästen i mittplåten för att fästa den bakre plåten i.
Hasplåt fästen bakre plåt
6. Här monteras den bakre plåten.
Hasplåt bakre plåt
7. Montera främre plåten, den fästs i bakkant i fästet som skruvades i ramen i steg 1 samt med två medföljande fästen i en ramdel/bumperdel fram. Den främre hasplåten har oftast ett uttag för vinschrullarna fram alternativt så monteras vinschrullarna över hasplåten i förborrade hål. Har du ett frontmonterat plogfäste kan den främre hasplåtsdelen behöva modifieras lite då plogfästet och hasplåten fram ofta upptar samma plats. Med lite meck brukar det dock inte vara några problem att få plats med båda.
Hasplåt främre plåt
8. Montera A-Armsskydden, dessa monteras antingen i förberedda hål där original-plasten satt fast eller med medföljande fästen.
Hasplåt a-armsskydd
9. Klart! Nu kan du ut och röja som aldrig förr i skog och mark utan att behöva oroa dig över stubbar och stenar! Tänk på att efterdra bultar och muttrar efter en stunds körning.