ATV Husets Belysningsguide

Lär dig mer om belysning och extraljus

Extra belysning är ett måste om du använder din ATV för arbete eller nöjesåkning vintertid. Originallamporna som sitter monterade på din ATV, UTV eller Quad är ofta otillräckliga när det blir riktigt mörkt och skall du ploga eller köra i skogen rekommenderas att du monterar ytterligare belysning för att få ordentlig sikt.
Header ATV Belysningsguide

I denna guide lär du dig mer om:

- LED eller Halogen?
- Inkoppling av extraljus
- Olika ljusbilder
- Arbetsbelysning
Typ
LED - Standard Idag, drar extremt lite ström och ger otroligt mycket ljus. Kopplas enkelt in på din ATV med plus & minus kabel via kablage direkt till batteriet, via cigguttaget eller kopplas på befintliga lampors kablar.

Med extraljus av LED-typ kan du arbeta säkrare och snabbare samtidigt som du inte riskerar att ladda ur din fyrhjulings batteri eller påfresta elsystemet för mycket. LED lampor drar mycket lite ström och är därför perfekta för mindre arbetsmaskiner som ofta inte har så starka elsystem.

Tips! Använder du mycket strömkrävande utrustning på din ATV kan du med fördel koppla in extraljus av LED typ och endast köra med dessa påslagna och det vanliga ljuset på ATV:n avslaget så sparar du mycket ström!
Extraljus LED
Halogen - Samma typ av lampor som sitter originalmonterat i de flesta fordons lyktor, drar mer ström än LED och lyser betydligt mycket sämre.
Halogen
Exempel Halogen
Inkoppling
Det finns några olika alternativ för att koppla in lampor på din ATV, vi har tagit fram färdiga satser med lampor och kablage för dig som vill ha en så enkel inkoppling som möjligt men du kan också välja att koppla själv.

Bra saker att tänka på vid inkoppling av extraljus på din ATV:

Den enklaste inkopplingen du kan göra är via det cigg-kotnakt uttag/12v uttag som många fyrhjulingar har vid förarplatsen, med våra kablage med cigg-kontakt blir installationen mycket enkel. Tänk på att detta uttag oftast bara kan belastas med max 10 Ampere, det brukar fungera utmärkt med två separata lampor eller en ramp upp till ca 20tum ( Se produktinfo hur många AH varje lampa drar)

Skall du använda cigg kontakter så tänk på att dra ut ciggkontakten när du kört klart då det ananrs finns risk att fukt letar sig in i kontakten och den rostar sönder med tiden om fyrhjulingen inte står i varmgarage.

Ska du ha mycket lampor inkopplade samtidigt är det klokt att koppla dessa med ett relästyrt kablage mot batteriet. Inkopplingen är enkel och du behöver bara koppla +/- mot batteriet samt montera en ljusknapp vid förarplatsen.

Vill du inte behöva skarva kablar själv så leta efter lampor med DT/Deutsch kontakt, de tär en liten snabbkontakt som sitter på lampan med motsvarand ekontakt på kablage. De flesta av våra lampor har denna typ av kontakt.

Skall du skarva kablar själv så tänk på att isolera skarvningen ordentligt med krympslang.

Underhållsladda ditt batteri när du inte använder din fyrhjuling, även om LED lampor drar väldigt lite ström är det alltid klokt att du kopplar på en underhållsladdare på din ATV när den inte används.
Superenkel - Med ciggkontakt
Superenkel - Med ciggkontakt

Kablage med Cigg kontakt i ena änden som ansluts i din ATV:s cigg uttag (har din ATV inte detta kan du enkelt koppla in det själv). Du ansluter sedan lamporna med Snabbkontakterna (Deutsch / DT kontakter är standard på nästan alla våra lampor). Kablagen finns för en eller två lampor och det finns även Y-Kablage om du behöver koppla på fler lampor.

Cigg uttaget är oftast uppsäkrat till 10-15A vilket klarar att driva de flesta LED-ljus och ramper upp till 20 tum.

Kablage cigguttag
Enkel - Med kablage för +/-

Kablage för fast installation på din ATV, du ansluter kablaget till +/- på din ATV's batteri och styr lamporna med medföljande strömbrytare, alternativt kan du koppla styrströmmen på din befintliga belysning och styra med originalknapparna på styret.
Kablage för +/-
Koppla själv - Anslut lamporna till 12V strömkälla

Vi säljer även alla lampor löst utan kablage för dig som vill koppla själv, då ansluter du helt enkelt lampans + & - kabel till plus och minus på din ATV, fördelaktigen via en uppsäkrad styrswitch.

Våra lampor kommer antingen med Snabbkontakt (Deutsch / DT kontakter är standard på nästan alla våra lampor) om du vill koppla ihop dem med något av våra kablage, eller så använder du kabelskor och kopplar själv.
Snabbkontakt Deutsch (DT)
Alla våra lampor med symbolen för en DT Kontakt (Inringad) Kommer med en DT Kontakt på lampan och en kabel med motsvarande kontakt och lösa ändar för inkoppling +/-
Anslutning lampa
Ljusbild
Flood - Bred/kort (arbetsljus)

Används huvudsakligen som arbetsljus och är den mest populära ljusbilden för ATV, perfekt som arbetsljus vid plogning eller skogsarbete. Ofta med ca 50-60 graders spridvidd på ljuset.
Ljusbild Flood
Spot - Smal/lång

Används i första hand som körljus, för dig som åker mycket lands och grusväg i mörker. Ofta med ca 20 graders spridvidd på ljuset.
Ljusbild Spot
Diffusion - Medelbred/medellång

En kombination av Spot & Flood ljus, ofta med ca 40 graders spridvidd på ljuset.
Ljusbild Diffusion
Tillverkare
VisionX
Vision X - Absolut högsta kvalitet och en mängd olika styrkor och utförande, används av bl.a. NASA. Håller otroliga 90% av sin ljusstyrka efter 50.000 timmar.
Rigid Industries
Rigid Industries - Amerikanska extraljus för för offroad entusiasten, hög kvalitet till rätt pris.
VikLight
Viklight / OWL Light - Mycket prisvärda LED lampor med hög ljusstyrka och IP Klassning. Brinntid ca 30.000 timmar.