ATV Husets guide till hjälmar

Lär dig hur du väljer rätt hjälm

Sedan 2016 är det hjälmkrav när man framför en ATV. I denna guide går vi igenom hur du väljer rätt hjälm i rätt storlek för att skydda dig om olyckan skulle vara framme.
Header ATV Hjälmguide

I denna guide lär du dig mer om:

- Hjälmkrav på ATV
- Hjälmstorlek och passform
- Hjälmars livstid
- Olika hjälmtyper
Hjälmkrav
Från och med den första januari 2016 gäller Hjälmkrav på Terrängregistrerade ATV , Fyrhjulingar och Snöskoter. Hjälmkrav gäller även fortsatt på MC Registrerade (Vägregistrerade) samt Traktor (T3) fyrhjulingar som framförs på allmän väg eller hemma på ägorna.

När du framför en ATV eller en motorcykel måste du ha en godkänd hjälm som är E- eller SIS-märkt. Alla hjälmar från ATV Huset är godkända. Glöm inte att hjälmen måste vara ordentligt fastspänd för att ge ett bra skydd.
Storleksguide
Du får fram din storlek genom att mäta huvudets omkrets i höjd med pannan, se exempel nedan.
Storleksguide
Att tänka på:

Ungdomar har rundare huvud: Välj en något mindre hjälm
18 år-40 år: Normal hjälm enligt ovan
Över 40 år: Har oftast smalare huvud, välj en något större hjälm så att den inte trycker i pannan

Storlekar och mått:

Extra Extra Small XXS (52 cm omkrets runt huvudet)
Extra Small XS (53-54 cm omkrets runt huvudet)
Small S (55-56 cm omkrets runt huvudet)
Medium M (57-58 cm omkrets runt huvudet)
Large L (59-60 cm omkrets runt huvudet)
Extra Lage XL (61 cm omkrets runt huvudet)
Extra Extra Large XXL (61 cm omkrets runt huvudet)
Använd inte en gammal hjälm eller en hjälm som varit med om en olycka!
Hjälmens livstid påverkas av användandet och dess exponering av sol, väder och vind. Hjälmar har ingen exakt ”hållbarhetstid”, men en väl använd hjälm bör bytas inom en 3-5 års period. En hjälm får inte tappas i marken, då det kan leda till dolda inre sprickor som kan försämra skyddsfunktionen vid en eventuell omkullkörning. Var rädd om hjälmen, placera den inte på sadeln eller på styret, utan att först kontrollera att den inte kan ramla ner. Köp aldrig heller begagnade hjälmar, du vet inget om hur hjälmen hanterats och en ny godkänd hjälm är inte så dyr att det motiverar ett köp av en begagnad hjälm. Hur många hundralappar kan du egentligen spara och är det verkligen värt det, hur många huvuden har du att "slösa bort" ?
Har billiga hjälmar verkligen ett bra skydd?
Alla hjälmar som ATV Huset säljer, både billiga och dyra, är godkända för moped och mc och klarar alla de krav som ställs på en hjälm för att vara godkänd.
En hjälm godkänd för att cykla eller en hjälm godkänd för skidåkning får inte användas för MC eller moped. Var också observant till att det finns en hel del hjälmar som säljs som inte är godkända. Var särskilt uppmärksam om en hjälm verkar vara mycket mindre i jämförelse med andra hjälmar då dessa oftast inte är godkända.
Varför ska jag köpa en dyr hjälm?
En dyr hjälm har ofta bättre passform, är gjord i glasfiber eller kompositmaterial (vilket är ett mycket starkt material), är lättare, tystare, immar inte igen och har ofta en uttagbar och tvättbar inredning. Varumärken som t.ex. Shoei, Nolan, X-lite och AGV erbjuder denna typ av hjälmar. Dessa uppfyller de behov avseende passform, komfort och ventilation som motorcyklister har. Kör du moped eller MC-Scooter behöver man inte lägga tusentals kronor på en hjälm, en LS2 Integralhjälm för ca 900:- räcker gott och väl. En dyrare hjälm kommer däremot ha högre finish, bättre material eller andra fördelar.
Integral eller öppen hjälm?
Det finns två typer av hjälmar, integral och öppen hjälm. Skillnaden är att en integralhjälm har ett skydd för hakan och käkpartiet och oftast ett nedfällbart visir. En öppen hjälm kan också ha visir, men inget hakskydd. Integralhjälm rekommenderas alltid för det bästa skyddet.

Observera att om man åker två personer på en moped eller MC måste även medpassageraren ha hjälm. Det är viktigt att medpassagerarens hjälm också sitter bra och är väl fastspänd.
Olika typer av hjälmar
Hjälmtyper